Mi is az a soroptimizmus és kik a „soroptimisták”? 

Az első Soroptimist klubot 1921-ben az Egyesült Államokban hozták létre olyan asszonyok, akik nőként (akkor még) nem lehettek tagjai a Rotarynak és a többi hasonló, jószolgálati célú civil szervezetnek, miközben már a férfiakkal azonos szinten és színvonalon dolgoztak a tudomány, a gazdaság és az ipar legtöbb területén. A mozgalom két évvel később Franciaországban, majd Európa és a világ sok más országában is elindult. 

Nevünk a latin sorores (nővérek) és az optimae (legjobbak) szavakból tevődik össze, de az optimista (bizakodó, derűlátó) kifejezést is magában foglalja.

A szervezet felépítése: klubok az egyes településeken; egy-egy ország klubjaiból szerveződő uniók, az uniókból szerveződött föderációk.

Soroptimist International, melynek választott képviselői tanácskozási joggal vesznek részt az ENSZ, az Európa Tanács, az Európai Women Lobby (EWL) nemzetközi szervezetek munkájában, a világ vezető női szervezeteinek egyike, amely 122 országban több mint 75000 klubbal képviseli a soroptimista eszméket. Küzd a nők helyzetének javításáért, az erkölcsi méltóság elismerésért, az emberi jogok érvényre juttatásáért, az egyenlőség megvalósulásáért, a fejlődésért, a békéért, a barátság és a nemzetközi jó szándék hirdetésével.

A szervezet a politika és a vallás tekintetében szigorúan semleges, és határozottan elutasítja a faji megkülönböztetés bármilyen formáját.

A klubtagság feltétele: egyetérteni a mozgalom céljaival, és valamilyen szakterületen kiemelkedő teljesítményt nyújtani. A felvételhez két klubtag ajánlása szükséges.

A szervezet minden tisztségviselőjét két évre választjuk, kivéve a világszervezet elnöknőjét, akinek a mandátuma négy évre szól.

Magyarországon jelenleg több egyéni klub működik: Budapesten, Szegeden, Sopronban és Szombathelyen. Az egyéni klubok országonként uniókba tömörülhetnek, és így még összehangoltabban foglalkozhatnak egy-egy kiemelt témával.

szegedi Soroptimist Club 1992. májusában alakult.
A soroptimista mozgalomról további adatokat lehet találni az alábbi honlapon: http://www.soroptimisteurope.org 

Ha csatlakozni szeretne, vegye fel a kapcsolatot velünk!

Ha támogatni szeretné céljainkat, megteheti itt.
Adományát hálával fogadjuk.